'Paardrijden hoort toch leuk te zijn?' - Het verhaal van Mirthe
‘Paardrijden moet toch leuk zijn? Nou, ik ben er helemaal klaar mee. Ik denk er zelfs over om mijn paard te verkopen en alles op te geven!’
Dit was de gedachtegang van Mirthe een half jaar geleden. Ze was zich toen nog niet bewust van wat zich onder de oppervlakte bij haar en haar paard afspeelde. Stapje voor stapje was ze in een negatieve spiraal geraakt met haar paard Joy. Het rijden wilde niet meer, Joy begon steeds meer verzet te tonen. Waarom, geen idee…
Een stalgenoot raadde haar aan om een osteopaat te laten kijken naar Joy. Misschien zat er iets niet lekker in haar lichaam. Zo gezegd, zo gedaan. Joy liep haar rondjes daarna iets braver en als Mirthe verzet bij Joy voelde opkomen, kon ze daar net wat makkelijker doorheen rijden.
Toch bleef die knoop in Mirthes maag aanwezig, iets klopte nog niet…
Mirthes onderbuikgevoel bleek gelijk te hebben. Het gedrag van Joy verergerde weer en het ging steeds sneller bergafwaarts. Ze kwam in de bak helemaal niet meer vooruit en met een almaar zwaarder gevoel ging Mirthe naar stal. Joy begon ook op stal te veranderen; zo afgesloten als ze tijdens het rijden over kwam op Mirthe, zo afwezig leek ze nu ook op stal te staan. Maar; ze had wel energie genoeg om gekke sprongen te maken tijdens het rijden en er alles aan te doen om niet te hoeven luisteren naar Mirthe. Haar hooi en voer at ze ook nog, gelukkig. Dus wat kon het zijn?
Inmiddels had Mirthe al hier en daar advies gevraagd; de osteopaat was geweest, stalgenoten hadden natuurlijk ook allerlei adviezen en meningen. Haar onderbuikgevoel wist inmiddels dat er écht iets moest veranderen, maar wat…
En vond Mirthe het eigenlijk allemaal nog wel leuk met Joy? Het ‘lol met je knol’ gevoel, waar alles ooit mee begon, was voor Mirthe helemaal weg. Het was veranderd in stress, zorgen maken, frustratie, onbegrip en zelfs wat boosheid naar Joy. Het meeste stopte Mirthe allemaal ver weg, ze was bang dit onder ogen te komen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor de buitenwereld. Want wat zouden mensen wel niet van haar denken, dat ze er niet meer uit kwam met Joy? Het liefst wilde ze een knop omzetten, in een keer. Zodat ze weer dat ‘wauw’ gevoel had tijdens het rijden, dat haar hart een sprongetje maakte als ze Joy zag en ze weer vol verlangen en enthousiasme naar stal kon.
Mirthe durfde uiteindelijk wel voor zichzelf toe te geven dat ze de verbinding met Joy kwijt was geraakt. En dat er misschien andere dingen bij Joy aan de hand waren, waar nog geen aandacht aan besteed was. Iets in Mirthe vertelde haar al een hele tijd dat ze hier wat mee moest. Totdat een stalgenoot naar haar toekwam en haar de tip gaf om Gary naar Joy te laten kijken. ‘Wat doet hij dan?’, vroeg Mirthe. Haar stalgenoot kwam met het antwoord: ‘Dat is moeilijk uit te leggen, dat moet je zelf meemaken’. Mirthes onderbuikgevoel zorgde er uiteindelijk toch voor dat ze een afspraak maakte bij Gary. En dat bleek voor zowel Joy als Mirthe zelf een hele goede stap te zijn geweest.
Nu, na twee behandelingen voor Joy, rijdt Mirthe weer met een lach op haar gezicht :) De eerste behandeling was spannend; wat moest Mirthe verwachten? Zou het echt helpen voor Joy? Stiekem had Mirthe al een besluit gemaakt: als dit niet voor de oplossing zorgde, dan werd Joy verkocht. En dat is precies wat Gary in de eerste minuten merkte bij Mirthe. Vanaf daar kon Gary samen met Mirthe teruggaan naar de afgelopen maanden. Hij benoemde wat zich af had gespeeld, onder de oppervlakte. Zowel bij Joy als bij Mirthe zelf in dit geval. Joy slaakte tijdens dit benoemen meerdere keren een diepe zucht en begon uiteindelijk aan Mirthes handen te likken; een teken van dankbaarheid. Dankbaar dat Mirthe toestond om alles te bespreken met Gary. Dankbaar voor de tweede kans die dit voor hen beiden betekende. Dankbaar dat er geluisterd werd.
Hierna bleek tijdens het behandelen dat er ook lichamelijk een en ander niet helemaal lekker zat bij Joy. Dat liet Joy dan ook duidelijk merken door met haar hoofd te slaan. Vooral in de achterhand had ze pijnlijke plekken en iets scheefstand, wat naar haar nek trok. Mirthe herkende het slaan met haar hoofd; dit deed Joy ook wel tijdens het rijden, hier was alles mee begonnen. Al snel daarop volgde het verzet en raakte Mirthe de connectie met Joy kwijt. Door dit lichamelijke probleem waren Mirthe en Joy in die neerwaartse spiraal geraakt, maar nu hadden ze samen de kans om alles weer op te bouwen en hun comeback te maken!
Tijdens de tweede behandeling, die Mirthe graag wilde om alle ‘puntjes op de i’ te zetten en te kijken wat nog meer verbeterd kon worden, trof Gary een blije Mirthe aan. Met een ontspannen blik vertelde ze over de voortgang van niet alleen Joy, maar ook wat het met haarzelf had gedaan. Tijdens deze tweede behandeling werd ook duidelijk voor Gary dat Joy ook de lichamelijke verandering goed had opgepakt: de spieren in de achterhand waren soepeler en er was zelfs sprake van spieropbouw. Joy gaf geen heftige reacties meer en was vooral aan het genieten van de behandeling. Mirthe vertelde vol trots over de plannen die ze met Joy heeft: ze wil graag meer uitdagende dingen gaan doen met Joy. Met de trailer naar het strand staat bijvoorbeeld op haar wensenlijstje. Vroeger was dit ondenkbaar, maar door de behandeling heeft Mirthe een sterkere band met Joy gekregen. Ze durft het daardoor nu aan om, samen met Joy, meer dingen te gaan ondernemen.
Mirthe heeft de ‘lol met je knol’ niet alleen teruggevonden, ze tilt hem ook meteen naar een hoger niveau!
______
Heeft dit verhaal ergens voor herkenning gezorgd bij jou?
Dan heb ik twee tips met vragen voor je waardoor je jezelf én je paard de mogelijkheid geeft om, net als Mirthe, een flinke stap in de juiste richting te zetten. Jullie zijn immers een team, dus samen gaan jullie hierdoorheen komen!
πΉVerbinding maken
Wat doe jij om de verbinding – en dus de band – met je paard te onderhouden? Ik heb het hier natuurlijk niet over de juiste aanleuning tijdens het rijden… Wat ik wel bedoel, is de innerlijke verbinding die jullie samen hebben. Dat ‘wauw’ gevoel, wat ook vanaf de grond voelbaar mag zijn. Bijvoorbeeld tijdens een extra poetsbeurt, een dagje ‘niksen’ met je paard en gewoon lekker wandelen, of tijdens grondwerk. Dit helpt jullie om elkaar ook van een andere kant te leren kennen. Om de band en het vertrouwen te (her)vinden en verder op te bouwen.
Verbinding maken kan ook door even – letterlijk - stil te staan bij je paard. Je afstemmen op hem of haar, die connectie vanuit je hart voelen. Samen aarden en elkaar met beiden benen weer op de grond zetten. Uit je hoofd, naar je lichaam en gevoel en vervolgens ontladen. Dit is een krachtige oefening die je ook in stress situaties voor jezelf én je paard in kan zetten en voor direct resultaat en ontspanning kan zorgen. Ook tijdens het rijden! Gary vertelt je hier tijdens een behandeling graag meer over en doet de oefening samen met jou, als je dit wil.
πΉKijk naar jezelf
Hoe ga jij naar stal toe? Neem je een hoop ‘bagage’ mee of ben je juist positief ingesteld? Geef je je paard ook de kans om even zichzelf te zijn, of ‘moet’ hij zich gedragen? Paarden spiegelen jou als eigenaar in veel gevallen en dat maakt ze enorme leermeesters voor en van onszelf. Paarden hebben vaak geen ‘rem’, zoals wij die hebben als mens. Ze uiten alles vrijwel direct. Paarden die niet direct uiten en voor je door het vuur gaan, zichzelf aan de kant zetten, bouwen wel degelijk spanning op. En dat kan zich uiten in psychische problemen (wat jij merkt in gedrag) of fysieke problemen. Dus durf ook eens na te gaan hoe jij je voelt als je bij je paard bent. Zo krijg je inzicht in jouw mind-set en gevoel. En dat geeft je de kans om hier wat in te veranderen, zodat je paard de ware ‘jij’ weer ziet!
En als het met deze tips nog niet lukt, dan is er misschien meer aan de hand. Tijdens een behandeling kan Gary voor jou én je paard onder woorden brengen wat er speelt en die ‘missing link’ benoemen. Het zou zomaar kunnen dat je paard heel duidelijk aangeeft dat hem fysiek iets niet lekker zit. Of misschien heeft hij wel iets anders nodig van jou, wil hij jou graag wat duidelijk maken of verlangt hij zo naar een bepaalde verandering bij jou. Gary kijkt tijdens een behandeling naar zowel de fysieke als psychische uitdagingen van je paard. Wat hij benoemt, wordt ook direct behandeld. Hij is eerlijk, doortastend en ook bij jou kan een en ander in werking worden gezet. Gary neemt daarnaast graag de tijd voor jullie!
π Wil je net als Mirthe die eerste stap zetten en een afspraak maken voor je paard? Dat kan! En heb je nog een vraag, dan mag je uiteraard ook contact met ons opnemen.
Tot snel!
Mariska Aikema-Petiet
* Gebruikte namen worden om privacy redenen gefingeerd
** Met dank aan Mirthe voor mogen het delen van haar verhaal!
Delen? Dat kan hier:









