Vertel mij dit altijd vooraf
π£ Vertel mij dit altijd vooraf!
Of nou ja, in de praktijk zit het anders… meestal wordt het niet vertelt. Dan kom ik een stal binnen en begroet ik de eigenaar. Samen lopen we naar de stal van het paard in kwestie en spreken we voor de stal nog een paar dingen door. Dan heb ik het vaak al door; ‘iets wordt er niet vertelt’. Meestal hebben we de uitdagingen of het medisch verleden wel al besproken, dus dat kan het niet zijn. Goed, verder gaan en de behandeling starten…
En dan, als ik al in stal sta en soms pas halverwege de behandeling, komt het hoge woord er uit:
‘Ze houdt niet van mannen!’
‘Oh, normaal had hij je alláng de stal uitgetrapt’!
Of, helemaal aan het eind van de behandeling:
‘Goh, heb haar nog nooit zo relaxt gezien. Wat bijzonder! Meestal doet ze *noemt gevaarlijk gedrag op, zoals bijten en slaan* en kan je niet in haar buurt komen. Fijn dat ze jouw behandeling wel accepteert!’.
Ja, heel fijn. Achteraf π
Want verdorie, daar sta ik dan als typische man – met toch wel een mannelijk uiterlijk, denk ik zo - , bij een potentieel woest paard in stal die me hoogstwaarschijnlijk de stal uit had willen zetten – uhhh, trappen. Omdat hij of zij niet ‘van mannen houdt’ of bijna niemand zou ‘accepteren’. Hoe ga ik dit oplossen?
Nou, niet. De enige oplossing was geweest dat het vooraf gemeld was, zodat ik er rekening mee kon houden. Natuurlijk merk ik het vrijwel altijd direct al op als een paard aanwezigheid (vaak ook van de eigenaar zelf) echt niet kan waarderen. Daar heb ik mijn oplossing voor en dat werkt gelukkig goed, zodat zowel paard als eigenaar (en ik) de behandeling goed in kunnen zetten en veilig kunnen afronden. Maar ik heb het geluk dat vrijwel alle paarden goed reageren op mijn aanwezigheid, ook paarden die normaal een ‘hekel hebben aan mannen’ en niet bang zijn om daarnaar te handelen.
Wanneer een paard over het algemeen, dus niet specifiek, gevaarlijk gedrag vertoont, zijn de meeste eigenaren wel eerlijk en is dit ook de reden waarom een behandeling ingezet wordt. Maar er blijven altijd mensen die het als een soort test zien (zo voelt dat dan voor mij) en vooraf niet deze belangrijke informatie met mij delen.
Gelukkig heb ik een zeer goed instinct en weet ik dit feilloos te lezen, vaak al voorafgaand aan het betreden van de stal. Maar in veel gevallen denk ik achteraf: ‘ik had het toch wel willen weten’. Het beïnvloed mijn behandeling namelijk niet negatief, als ik vooraf weet dat een paard iets kan doen en dit algemeen bekend is. Ik ga elke behandeling open in en ik heb snel genoeg door wanneer er iets niet klopt of er belangrijke informatie niet vertelt wordt.
De moraal van dit verhaal; vertel het mij – vooraf – als je paard wel eens losse hoeven heeft of tanden wil laten zien en gebruiken. Dat is fijn voor mijn eigen veiligheid en ook voor de ervaring van het paard. Niets is vervelender dan dat een paard weer de bevestiging krijgt dat – bijvoorbeeld ik als man – uit de stal kan worden gezet door middel van bijvoorbeeld dreigen en slaan. Het schaadt potentieel vertrouwen, terwijl dat vertrouwen juist opgebouwd had kunnen worden en ik je paard een positieve ervaring had kunnen geven. Nu is het in al die jaren dat ik dit meemaak altijd goed afgelopen, maar better safe than sorry, toch?
Voor iedereen die dit leest en dit thema in het verleden voor mij heeft achtergehouden of zich herkent in dit verhaal; no hard feelings hoor Alleen maar fijn dat je op deze manier de bevestiging hebt gehad (en je paard ook) dat het ook anders kan.
Wil je meer lezen over mijn behandelingen voor paarden of over mij, of heb je vragen?
Dan ga je hier meer informatie vinden.
Liever meteen een afspraak plannen of een vraag stellen?
Dat kan via WhatsApp op 06 – 527 320 52. Voel je welkom!
Tot snel!
Gary Aikema-Petiet
Delen? Dat kan hier:









