Een nuchtere kijk op mediteren
Het doel van mediteren
Een meditatie heeft voor iedereen en op elk moment een ander doel. Deze kan ik grofweg in 2 doelen onderscheiden.
Het werken met emoties die aan de oppervlakte en daarmee al in je bewustzijn liggen is het eerste doel. Denk aan ontspanning bij stress, angst loslaten, verdriet wat je voelt verwerken, bijkomen van je (werk)dag of als hulp om in slaap te vallen. In dit geval begin je zo’n meditatie met een emotie of situatie die al aan de oppervlakte aanwezig is. Dit is zo duidelijk aanwezig, dat je bewust besluit iets met deze emotie of situatie te willen doen: je hebt dus een duidelijk doel voor ogen en daarmee creëer je vaak, soms ongemerkt, ook een verwachting. Want wat wil je dat een meditatie jou oplevert? Rust, ontspanning, iets verwerken, een boost krijgen of wil je juist in contact komen met jezelf, zodat je beter geaard verder kunt met je dag? Let hierbij op dat je je niet téveel laat leiden door de gewenste uitkomst. Die kan namelijk anders zijn dan je vooraf, bewust of onbewust, voor ogen had. Als een meditatie niet het gewenste resultaat geeft, is er wellicht nog meer aan de hand. Een onderliggende emotie of boodschap van je onderbewustzijn kan je dan uitdagen om nog verder te zoeken en dieper naar jezelf te kijken. Ons onderbewustzijn communiceert constant met ons en op basis hiervan functioneren en reageren wij. Hoe mooi zou het dus zijn als dit ook echt een open communicatie wordt, in plaats van eenrichtingsverkeer? Welke voordelen zou jou dit geven?
En daarmee kom ik op het tweede doel: het ‘diepere werk’. Echt aan het werk gaan in je meditaties is iets waar veelal overheen gekeken wordt en de meesten afhaken. Toch is het juist hier waar (blijvende) transformatie tot stand komt. En dat betekent dat je bereid moet zijn om ook naar oude emoties en gevoelens te kijken en ze te voelen, waarna je ermee kunt werken en ze kunt integreren. Hoe je die vindt? Nou, zo bijvoorbeeld: soms heb je het idee dat er ergens in je iets is wat jouw aandacht vraagt, bijvoorbeeld doordat je de spreekwoordelijke ‘knoop in je maag’, ‘brok in je keel’ of ander niet te plaatsen lichamelijk gevoel ervaart. Ook een - voor jouw gevoel - overdreven reactie op een situatie geeft aan dat er ergens in je iets zit wat aandacht vraagt. Deze momenten vragen om actie: liefst direct of op korte termijn. Luister je hier niet naar, dan stop je het verder weg in je onderbewustzijn. Iedereen wil graag gehoord worden, dus durf je ook te luisteren naar deze boodschappen die je onderbewustzijn naar boven brengt? Geen aandacht hieraan geven betekent jezelf negeren en de kans is heel groot dat een zelfde situatie, emotie of gevoel in de toekomst nog harder gaat schreeuwen – tot je er niet meer omheen kunt.
Waar het bij dit tweede doel om gaat, is het integreren van alle onderdelen die in je psyche en onderbewustzijn aanwezig zijn. Allemaal zijn we van binnen gefragmenteerd. We hebben hokjes en kamertjes, muren om ons hart. Als dit niet zo zou zijn, zou de wereld er heel anders uitzien. Die fragmentatie ontstaat door stress en trauma’s die we in ons leven meemaken. Onze psyche moet hier op reageren (zo zitten we in elkaar) en doet dit door een stukje van onszelf ‘af te scheiden’ en naar een diepere laag weg te sturen. Daar wacht het tot het weer naar boven wordt gehaald en we het accepteren en integreren, het weer een onderdeel van onszelf maken. En daarmee worden we weer een stukje completer. Overigens is het belangrijk dat hetgeen we integreren ook ná de meditatie nog aandacht krijgt: ons lichaam heeft de tijd nodig zich aan te passen en de energie die vrij is gekomen af te voeren. Want soms kan ons lichaam dat niet in een keer kwijt. Regelmatig aarden (EGR) is daarom enorm belangrijk na een intensieve meditatie.
Gary werkt tijdens zijn behandelingen onder andere met de fragmenten van jou die in deze diepere lagen liggen en ook ik raak hier onderdelen van aan in mijn afstemmingen. Het doel is om een stukje completer te worden en fragmenten uit je psyche/onderbewustzijn te integreren. Hierdoor ga je letterlijk beter in je vel zitten vanuit een goede basis. En dat heeft ook een positieve weerslag op je energieniveau in het dagelijks leven.
Er zijn veel verschillende manieren om dit diepere werk zelf te doen en daarmee blijvende transformatie te krijgen. Voor ons betekent dit dat we veelal stiltemeditaties doen; begeleid door muziek op een bepaalde frequentie. Een begeleide meditatie kan je hierbij even op weg helpen, zodat je het later zelf kan doen op je eigen tempo. Want niets is zo vervelend als de stem je alweer naar een volgende stap begeleid en je nog lang niet klaar was met de vorige stap. Overigens spreek ik uit eigen ervaring dat de meditaties die ik bedoel en echt verdieping geven, moeilijk te vinden zijn. Zelf heb ik onder andere een ‘Transformational Program’ in Amerika gevolgd, wat nog dagelijks van onschatbare waarde is. Zowel in mijn werk, als persoonlijk. Een groot stuk theorie met slechts weinig meditaties in verhouding; dit omdat je het werk zélf moet doen en zelf moet ervaren. Toepassen en actie ondernemen zijn de sleutelwoorden als je effectief wil mediteren.
Hoe benader je jezelf?
Zoals waarschijnlijk al duidelijk is geworden, is mediteren iets heel persoonlijks en verschilt het van moment tot moment, afhankelijk van je doel. Het effect en 'slagen' van je meditatie is voor een groot deel afhankelijk van hoe je jezelf benaderd. Wordt je boos of teleurgesteld als het voor jouw gevoel niet lukt? Komt er een emotie of lichamelijk gevoel omhoog die je liever helemaal niet voelt? Of voel/merk je dat er ergens weerstand omhoog komt? In dat geval kan je het ezelsbruggetje met de afkorting "AAN"
gebruiken, die ik hieronder uit zal leggen.
- Acceptatie. Ook een vervelend gevoel, oude emotie of het gevoel ‘vast’ te zitten kan omhoog komen, zeker bij dieper werk. Probeer zonder te vechten of het weg te stoppen toch te accepteren dat wat je voelt een natuurlijk gevoel is wat ook een onderdeel is van jou. Het zit immers toch al in je.
- Aanwezig. Aanwezig zijn bij wat je voelt. Niet (ver)oordelen of wegvluchten in je hoofd, maar je aandacht en focus houden!
- Nieuwsgierig.Benader wat je in een meditatie tegenkomt met een nieuwsgierige en vriendelijke houding. Op deze manier blijf je open staan voor wat zich in jou afspeelt en gooi je de spreekwoordelijke deur niet dicht.
Zet jezelf bij elke vorm van weerstand gewoon even in de "AAN" modus!
Tot slot
Mediteren is niet in een dag geleerd. Dat hoeft ook niet, leg de lat vooral niet te hoog en maak er geen overmatig mentaal iets van. Durf voor jezelf wel de belofte te maken dat wanneer je begint, je het ook echt even volhoud om te merken hoe het op lange termijn voor je voelt. Bijvoorbeeld 7 dagen lang, 5 minuten per dag. Er is altijd wel een moment op de dag dat je die 5 minuten in kunt zetten. Begin zoveel mogelijk zonder verwachtingen en wees lief voor jezelf; ook iemand die al jaren mediteert heeft baaldagen. Dagen waarop je hoofd er maar tussendoor blijft komen of het gewoon allemaal heel ‘vervelend’ aanvoelt. Herinner jezelf er dan aan dat je toch even die tijd hebt gepakt voor jezelf. Elke keer dat je een meditatie moment voor jezelf kiest geef je aan je onderbewustzijn het signaal af dat je luistert; dat je gehoord wordt. En wat is er fijner dan gehoord worden?
Dit alles is slechts een kleine introductie met een zo nuchter mogelijke insteek, gebaseerd op zowel onze persoonlijke als werk gerelateerde ervaringen. Onze ervaringen zullen we in de toekomst bundelen in meditaties die je zelf kan beluisteren, zodat je na een behandeling of afstemming zelf verder kunt werken naar behoefte.
Stay tuned!
Mariska Aikema-Petiet
Delen? Dat kan hier:









