Behind the scenes: Luisterpaard afstemming

Mariska Aikema-Petiet • 13 februari 2020

Vraag jij je wel eens af wat er in het hoofd van je paard rond gaat? Ik deel graag een stukje uit een afstemming, zodat jij mee kan kijken. Hier vertelt paard Bella wat zij van haar nieuwe plek vindt na een stal- en eigenaarswissel. Ze geeft een verrassend ander antwoord dan je zou denken.  Lees maar mee! 

'Als ik Bella vraag hoe het met haar gaat en wat ze van haar nieuwe plekje vindt, zegt Bella als eerste dat ze zich wankel voelt. Ze vertelt dat ze voor haar gevoel haar eerste levensjaren ‘heen en weer gesleept’ is. Dit bedoelt ze niet eens zozeer op fysiek vlak, maar vooral op mentaal vlak. Ze voelde zich niet echt thuis, ze voelde geen stabiliteit van haar omgeving, ze had behoefte aan ‘weten waar ze aan toe was’. Bella vult aan dat ze van haar omgeving weinig liefde voelde, ze was op zoek naar verbinding. Er is goed voor haar gezorgd, dat wil ze zeker gezegd hebben. Maar enkel in de fysieke basis en die mentale basis, dat verbinding maken vanuit het hart, dat is wat Bella gemist heeft. Dit maakte dat ze zich een vreemdeling voelde op de plekken waar ze stond. En bij tijde heeft ze zich zelfs een vreemdeling in haar eigen lichaam gevoeld. Het was voor haar moeilijk om enkel fysieke zorg te ontvangen, omdat die connectie, die verbinding… Die miste en die was voor haar misschien nog wel belangrijker dan de fysieke verzorging. Het gevolg hiervan is dat Bella zich op momenten heeft ‘gescheiden’ van haar lichaam; ze vluchtte in haar eigen hoofd en kon daardoor als een afgesloten paard overkomen. Bella zegt verdrietig: ‘Maar dat werd niet opgemerkt…’. 

Bella vervolgd: ‘Daarom ben ik naar andere paarden ook directer en wil ik mijn ruimte hebben. Ik wil letterlijk en figuurlijk met rust gelaten worden en alleen paarden toelaten als ik dat wil. Ik heb mijn ruimte nodig, ik vind het niet fijn als andere paarden op sommige momenten te dicht bij of in mijn energie staan. Daar heb ik ook een haat-liefde verhouding mee, met deze kant van mij. Want eigenlijk hoort dit niet bij mij, ik wil tot op zekere hoogte wel graag contact met andere paarden. De verbinding die ik gemist heb heeft ervoor gezorgd dat ik onzeker ben geworden, onzeker over hoe ik me moet gedragen en of ik het wel goed doe, of ik het wel waard ben. Gelukkig snap ik nu waardoor dat komt en dat het niet aan mij heeft gelegen.’

Zo, als je dit stukje met je gevoel aan hebt gelezen, kan je merken dat dit best heftig was voor Bella. Gelukkig werden er later in de afstemming mooie verbindingen gelegd, waar zowel de eigenaar als het paard mee aan de slag konden. Het mooie is dat paarden/dieren hiermee sneller en flexibeler zijn dan wij mensen, ze staan dichter bij de natuur en daarmee bij henzelf. Met als gevolg dat het ‘uitspreken van’ en linkjes leggen in hun hoofd al voor meer dan slechts een opluchting kan zorgen; het geeft hen de kans om oude wonden te genezen. Ik noem dit vaak ‘aha!’ momentjes, die veel in beweging kunnen zetten. En het mooie aan een afstemming is, dat aan het einde vaak een heleboel puzzelstukjes bijeen komen en het een afgerond geheel wordt bomvol inzichten en tools om mee aan de slag te gaan. 

Ik deel weinig over de afstemmingen en de inhoud er van, toch wil ik jullie een kijkje geven in een aantal afstemmingen en hoe verschillend deze kunnen zijn. Ik ga de komende tijd daarom een aantal -anonieme- stukjes uit een afstemming delen, zodat de vele nieuwsgierige vragen hiernaar beantwoord worden en jullie inzicht kunnen krijgen in de gedachtewereld en psyche van mens & dier. 

Stay tuned!

Mariska Aikema-Petiet  

* Gebruikte namen worden om privacy redenen gefingeerd 

Delen? Dat kan hier:

9 oktober 2024
Hier sta je niet bij stil als paardeneigenaar . . . Of jij wel? Laat ik eens een vast herkenbare situatie beschrijven die we als paardeneigenaar tegen kunnen komen. Bij jezelf, of bij een stalgenootje: πŸ‘‰πŸ» ‘Verdorie, m’n paard is kreupel of loopt niet goed.’ πŸ‘‰πŸ» ‘Ik heb het gevoel dat mijn paard wat onder de leden heeft. Hij/zij is niet zichzelf’. Kan je het vervolg al raden? πŸ˜‰ Zodra er signalen bij je binnenkomen over het welzijn van je paard, wordt de gevoelige snaar geraakt en gaan de alarmbellen af. Bij sommigen zo hard, dat alle rampscenario’s de revue passeren en de situatie eigenlijk nog meer wordt versterkt. Je hoofd koel houden als je niet weet wat er aan de hand is met je paard, is voor velen onder ons een uitdaging. Kon je paard maar praten... Goed, er is vastgesteld dat je paard niet zuiver loopt of zich inderdaad niet lekker voelt. Daarin maak je zelf stappen of roep je hulp van de dierenarts in met als gevolg dat de scherpe kantjes eraf zijn: het probleem is (enigszins) vastgesteld en er wordt naar gehandeld. Die opluchting die je dan voelt is natuurlijk superfijn en je kan weer gaan denken aan het opbouwen van de training. Heerlijk!
1 juni 2024
Ik laat graag klanten aan het woord, maar wat vind ík wat je na een behandeling kan verwachten? 😊 Laat ik het aan de hand van veelgestelde vragen en praktijkervaring ook eens kort uitleggen in mijn eigen woorden. Een behandeling zet allereerst op veel vlakken, zowel mentaal als fysiek, dingen in werking bij je paard. Onderschat dit dus zeker niet! De meeste paarden laten tijdens de behandeling al merken wat er gebeurt, anderen zijn meer introvert en geven subtiele signalen af. En in sommige gevallen kunnen er bij jouzelf ook dingen loskomen, jullie zijn immers een team (wie kan daarover mee praten? πŸ˜‰). Belangrijk is dan ook om jou en je paard de tijd te geven om de behandeling te verwerken. Ik zeg vaak: ‘kijk naar hoe het voor de behandeling was en hoe het over 3 weken is’. Verandering kan niet altijd van de ene op de andere dag plaats vinden, hoewel ik dit in praktijk wel met regelmaat tegenkom. Overigens is elke behandeling & paard uniek: ik beschrijf hier dus een paar standaard voorbeelden die ik regelmatig tegenkom in de praktijk. πŸ’ͺ🏻
door 75b318ec7592ec13d9a2fda899820d0f5c3604b0 17 oktober 2023
πŸ‘‰πŸ» ‘Ik heb de afstandsbediening van de achterhand eindelijk gevonden! En er is ook nog eens een extra vonkje 🌟 tussen ons overgeslagen’ 😁 ο»Ώ Dit vertelde Alice met een grote smile op haar gezicht. Ik was een half jaar geleden bij haar geweest voor een eerste behandeling voor haar paard Donut 🐴. Ze vertelde dat ze Donut als ‘projectje’ 2 jaar geleden had gekocht en dat ze het liefst alles in haar uppie deed. Dit betekende voor haar dat ze het met haar eigen rijervaring en kennis wilde doen. Ze vertelde dat dit voor haar gevoel ook goed ging, de bekende ups en downs waren er natuurlijk, maar er zat een stijgende lijn in. En naast het rijden was de band tussen haar en Donut ook steeds beter geworden, hij was echt ‘haar’ paard geworden. Kortom; de dingetjes waar ze tegenaan liepen op de grond of in het rijden, dat losten ze samen als team op. πŸ’ͺ Een uitgangspunt wat Alice erg fijn vond, omdat er volgens haar ‘zoveel meningen’ waren over van alles en nog wat in de paardensport. En dus besloot ze het met Donut in haar uppie aan te pakken.
17 maart 2023
πŸ“£ Vertel mij dit altijd vooraf! Of nou ja, in de praktijk zit het anders… meestal wordt het niet vertelt. Dan kom ik een stal binnen en begroet ik de eigenaar. Samen lopen we naar de stal van het paard in kwestie en spreken we voor de stal nog een paar dingen door. Dan heb ik het vaak al door; ‘iets wordt er niet vertelt’. Meestal hebben we de uitdagingen of het medisch verleden wel al besproken, dus dat kan het niet zijn. Goed, verder gaan en de behandeling starten… En dan, als ik al in stal sta en soms pas halverwege de behandeling, komt het hoge woord er uit: ‘Ze houdt niet van mannen!’ ‘Oh, normaal had hij je alláng de stal uitgetrapt’! Of, helemaal aan het eind van de behandeling: ‘Goh, heb haar nog nooit zo relaxt gezien. Wat bijzonder! Meestal doet ze *noemt gevaarlijk gedrag op, zoals bijten en slaan* en kan je niet in haar buurt komen. Fijn dat ze jouw behandeling wel accepteert!’. Ja, heel fijn. Achteraf πŸ˜‰ Want verdorie, daar sta ik dan als typische man – met toch wel een mannelijk uiterlijk, denk ik zo - , bij een potentieel woest paard in stal die me hoogstwaarschijnlijk de stal uit had willen zetten – uhhh, trappen. Omdat hij of zij niet ‘van mannen houdt’ of bijna niemand zou ‘accepteren’. Hoe ga ik dit oplossen?
door Gary Aikema-Petiet 22 november 2022
πŸ“£ Nieuwsgierigen & twijfelaars opgelet! Deze is voor jullie😊 βœ… Ben je iemand die graag ervaringen & succesverhalen van anderen leest? βœ…Wil je liever vooraf wat lezen en weten wie er bij je paard langskomt? Dan heb je vast al eens op mijn Facebook pagina gekeken of hier op de website verhalen gelezen, toch? 😊 En waarschijnlijk ben je dan ook de enthousiaste reacties van paardeneigenaren die je voorgingen tegen gekomen! Ik word er altijd blij van, de updates die ik zowel voor als achter de schermen toegestuurd krijg. Enthousiaste reacties met een update worden bijvoorbeeld overal, spontaan, neergezet onder berichten op mijn pagina. Want naast de WhatsApp updates en succesverhalen die ik privé krijg, hoor en meemaak, vind ik het ook superleuk dat er openbaar enthousiaste verhalen te lezen zijn die spontaan gedeeld worden. Dat maakt het plaatje compleet voor mijπŸ‘πŸ» ο»Ώ
door Gary Aikema-Petiet 31 mei 2022
‘Kan je ook iets met gedrag?’🀷🏻‍♀️ ο»Ώ ‘Kan je ook iets met lastig inbuigen of scheefheid’? ‘Kan je ook iets met de weerstand?’ ‘Kan je ook iets met … ?’ ➑️ Wat zou jij hier invullen, als het om jouw paard gaat? πŸ˜‰ Karen stuurde mij zo’n ‘kan je iets met’ appje, waarin ze in een lijst opsomde waar ze tegenaan liep met haar paard Jovi 🐴. Niet willen inbuigen, vasthouden op 1 kant, een achterhand die ze er maar niet goed onder kreeg en die nu toch écht wel eens sterker zou moeten worden. Hulpen en aanwijzingen die – soms zelfs boos – werden afgeslagen door Jovi… De lijst was lang en ik merkte dat Karen alles goed in de gaten had. Verder was Jovi volgens Karen af en toe wel een eigenwijze merrie, maar een die zich goed gedroeg op stal en in de omgang. ‘Wel met een kleine gebruiksaanwijzing πŸ˜‰’, sloot Karen haar verhaal af.
door Gary Aikema-Petiet 23 februari 2021
‘Help! Mijn paard schrikt & staakt…’ ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen’, zuchtte Renee toen ze me belde. ‘Voor mij is een behandeling van jou de laatste optie, ik heb goede verhalen over je gehoord en wil het een kans geven. Anders denk ik er over na om mijn paard een jaartje op de wei te laten. Of misschien toch verkoop… Zo onderhand heb ik het allemaal wel geprobeerd en ik kan echt geen aanleiding vinden voor het staken!’ 🀷🏼‍♀️
door Gary Aikema-Petiet 5 november 2020
‘Help! Mijn paard is gevaarlijk…’ πŸ’£ Met deze uitspraak belde Janneke mij in augustus op. Janneke vroeg mij of ik iets kon betekenen voor haar paard Diva, die in de omgang gevaarlijk gedrag vertoonde naar mensen. Ze vertelde dat ze al veel had geprobeerd en nu actief bezig was met grondwerk lessen: ze werkte er hard aan om vanaf de grond de leider te worden van haar paard. Maar de stijgende lijn konden ze samen niet vasthouden. Diva bleef erg wisselvallig, de ene dag ging het goed en kreeg Janneke hoop, de andere dag voelde het voor haar alsof ze weer ‘terug bij af’ was. 🀷🏼‍♀️
door Gary Aikema-Petiet 15 oktober 2020
“Some people will never like you, because your spirit irritates their own inner demons”… Wat ik hiermee bedoel? Dat ga ik je uitleggen! Want als jij net als ik gevoelig bent, zal je je vast herkennen in het volgende… Je bent vast wel eens iemand tegen gekomen waar je geen ‘klik’ mee voelde. Of misschien probeerde je wel naar een ‘klik’ te zoeken en aardig te blijven, omdat je deze persoon nu eenmaal vaker tegen zou komen tijdens je werk of in je vriendengroep bijvoorbeeld. Maar die vreemde, onverklaarbare houding van de ander naar jou en misschien ook nog dat onderbuikgevoel dat er iets niet lekker zat, ook al blijf je nog zo vriendelijk en aardig… Dat kon je misschien niet plaatsen. Ik vroeger ook niet. πŸ˜‰ Ook ik heb mensen leren kennen in mijn leven die bij voorbaat al een hekel aan mij hadden of mij niet mochten, zonder dat ik wist waarom. Soms werd dat letterlijk zo verteld en bereikte mij dit via-via. Ik zou dit snel kunnen gooien op mijn misschien-iets-anders-dan-anders uiterlijk of mijn persoonlijkheid. Maar ja, gekwetst was ik toch en vroeger ging ik dan moeite doen om aardig gevonden te worden (tip: niet doen, ik leg straks uit waarom). Ik kon nooit verklaren waarom mensen zo op mij reageerden, nu kan ik dit gelukkig wel en een stukje daarvan deel ik graag met je. Ik kom dit namelijk ook tegen in mijn praktijk. Ik zie opluchting bij mijn klanten als ik dit specifiek voor hun situatie uitleg. Wat het ontrafelen van zo’n situatie nog makkelijker maakt, is het feit dat ik mee kan voelen en kan benoemen wat de uitdaging is. Nu geef ik je graag een algemene uitleg, zodat je beter kan begrijpen wat er gebeurd als je ook zo’n onverklaarbaar-niet-aardig-persoon mee hebt gemaakt.
door Gary Aikema-Petiet 13 september 2020
'Neem eens een dagje vrij, ga wat leuks doen!’, ‘Ga eens gewoon op de bank zitten met een boek’ of ‘Je bent altijd bezig en aan het werk, wanneer is er tijd voor ontspanning?’. En dan de uitspraak die je helemaal kan triggeren: ‘Je loopt jezelf voorbij, je bent veel te druk! Doe het toch eens rustig aan’. Je omgeving weet jou te vertellen dat je toch zeker eens moet ontspannen. De boodschap in woorden is je nu wel duidelijk, zeker als ook dit bericht nog eens langs komt (toeval? πŸ˜‰). Maar de uitvoering ervan… Dat is even heel wat anders.
Show More